1 augustus 2018

Ruimtelijke ordening

Het Bijbelse rentmeesterschap geeft richting aan het SGP - beleid voor ruimtelijke ordening. Daarbij gaat het om verduurzaming (bijvoorbeeld duurzaam bouwen). Ook gaat het om een verantwoorde indeling van de openbare ruimte, in het besef dat er grenzen aan de groei zijn. De SGP pleit voor een integrale langetermijnvisie in een structuurvisieplan. Hierin moeten volkshuisvesting, werkgelegenheid, economie, natuur en ontspanning  afgewogen en in beeld worden gebracht. Het bestemmingsplan legt de vormgeving van de ruimte vast, nu en in de nabije toekomst.

Een goede afstemming met de provinciale omgevingsvisie, met direct betrokkenen en belangenorganisaties kan het proces versnellen. Bij overdracht van taken aan de omgevingsdienst in het kader van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO), dient de klant centraal te staan. De afstand tussen bestuur en burger moet daardoor niet worden vergroot. De welstandsnota schrijft voor waaraan bouwactiviteiten getoetst worden en is medebepalend voor de beleving van de openbare ruimte.

De SGP vindt dat ruimtelijke ontwikkelingen moeten passen bij de historische en culturele waarden (identiteit) van de woon- en leefomgeving. Nederland heeft een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis komt tot uiting in de aanwezigheid van oude gebouwen met diverse bouwstijlen, archeologische vondsten en cultuurlandschap. Beeldbepalende bouwwerken, monumenten en de inrichting van het (cultuur)landschap geven karakter aan een gemeente en het landelijk gebied. De SGP vindt het belangrijk dat geschiedenis aandacht krijgt en wil de cultuur historische waarden bewaren voor de toekomst.

 

Een aantrekkelijke gemeente kenmerkt zich door variatie in woon- en leefmilieus. Er moeten verschillende woningen staan: sociaal, middelduur en duur. De SGP vindt evenwicht in het woningaanbod belangrijk; dit is te bereiken door vraaggericht in plaats van aanbodgericht te bouwen. Mede door verschillende bouwstijlen krijgt een gemeente karakter. Het is mogelijk om via bestemmingsplannen en grondexploitaties hierin sturend op te treden. In de Woonvisie wordt het woningbouwbeleid ten aanzien van nieuwbouw geformuleerd en op grond daarvan worden prestatieafspraken met woningcorporaties gemaakt. 

De agrarische sector staat door diverse milieueisen en milieunormen onder druk. Dit heeft tot gevolg dat agrariërs stoppen of naar functieverbreding zoeken. De SGP vindt dat verpaupering van het platteland voorkomen moet worden. Daarom moeten er mogelijkheden zijn om binnen de agrarische sector functieverbreding toe te staan. Deze moet passen bij de oorspronkelijke hoofdfunctie en mag niet leiden tot aantasting van de landschapskwaliteit.