29 juni 2020

Financiële beschouwingen van de SGP

 

Strategische beschouwingen Althans, zo staat het in de agenda. Dat woord strategisch doet mij bijna altijd denken aan een bordspel dat Stratego heet en waar je de stukken zo positioneert dat je, of in de aanval gaat of dat je de verdediging optimaliseert om je tegenstander in de aanval te verslaan. Het gaat in dit spel namelijk om 2 legers die met elkaar strijden. Dit zo overdenkend dacht ik, dat het in Hoogeveen financieel ook een waar slagveld aan het worden is, maar welke stukken kunnen wij nu nog zo strategisch opstellen om deze feitelijk verloren strijd in Hoogeveen een gunstige wending te geven. Hier peinsde ik over en toen kregen wij de ‘Notitie over visie en aanpak, project Hoogeveen financieel gezond’. Goed dat de analyse die daar in beschreven staat uitgevoerd is, goed dat in de conclusies de oorzaken van de nu huidige desastreuse en penibele financiële situatie zijn benoemd. Jarenlang hebben wij dus ons financiële kruit verschoten en dachten daar doelen mee te bereiken, dachten Hoogeveen hiermee in een goede strategische positie te brengen.

Zwaarwichtige en veelbelovende woorden werden gebruikt zoals bovenregionale sportaccommodaties, maar helaas Hoogeveen is wel heel goed op de kaart komen te staan, maar wel heel negatief. Toch waardeert de SGP het van dit college dat zij deze stappen gezet heeft, want immers, wil een arts de juiste diagnose stellen en de juiste medicatie voorschrijven dan zal toch eerst de kwaal en de oorzaak daarvan blootgelegd moeten worden. Deze conclusies nog eens doorlezend viel het ons direct op dat deze heel veel overeenkomsten hebben met de conclusies van het RKC-rapport IJS en WEDER dienende. De reactie van het college op dit rapport was destijds: onvolledig, ongenuanceerd en onbegrijpelijk. De SGP had destijds ook al aangegeven dat het college hiermee onze eigen rekenkamer schoffeerde. Hoe kijkt het college nu terug op die conclusies ? Gaat het college richting de RKC hier nog op terugkomen ? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar jarenlang heeft de gemeente dus een te grote broek aan getrokken, met veel voorzieningen voor sport en cultuur, maar zij vergat daarbij dat deze niet duurzaam in stand gehouden konden worden, al ons financiële kruit is daarmee verschoten. Deze grootdoenerij was begin dit jaar nog steeds nadrukkelijk aanwezig, onze burgervader sprak in de nieuwjaarsboodschap begin januari met een gloedvol betoog over een cultuurpaleis dat in Hoogeveen gerealiseerd zou worden. Het was begin januari en een kleine maand later stelt het college een uitgavestop in, terecht, want Hoogeveen is financieel platzak, hoe wonderlijk is het dan dat wij ondanks dit financieel platzak zijn, net voor de uitgavestop de burgervader met deze fabelachtige fantasie komt en de wethouder de architect opdracht geeft om de plannen voor het cultuurpaleis verder uit te werken. 2 keer heeft de SGP met moties voorgesteld die voorbereidingskosten te stoppen, maar een meerderheid van de raad vond dat niet nodig.

Toch waardeert de SGP het van dit college dat zij deze stappen gezet heeft.

De SGP vindt dat deze grootdoenerij, dit fantaseren, deze fabeltjescultuur, toch echt zal moeten stoppen willen wij Hoogeveen financieel-strategisch weer in de juiste positie krijgen. Wat zijn wij geschrokken van de manier waarop de begrotingen zijn gemaakt. Dat er iets met de begrotingen niet klopte, was allang bij de SGP bekend, maar deze werkwijze van begroten hadden wij toch echt niet kunnen bevroeden, wij zullen dan van nu af aan die begrotingen nog preciezer en nauwkeuriger gaan beoordelen. Hiermee komen wij tegelijk op een volgend punt, de SGP diende een motie in om de SWO te ontbinden, toen kregen we meteen de hele raad over ons heen, hoe in de wereld durfden wij het te bestaan om aan dit geliefd troetelkindje te komen. Het hoofdargument van het college was dat onze stelling dat er jaar op jaar tekorten waren helemaal fout was, en haalde de eerste jaarrekening van 2015 en 2016 erbij. Vooral het eerste jaar was er behoorlijk overschot, het tweede jaar maar gering, maar die overschotten dekten ruimschoots de tekorten van de volgende jaren, maar gelet op de conclusie over het opstellen van begrotingen die het college overgenomen heeft over hoe in die jaren de begrotingen opgesteld werden, dan zijn die begrotingen verre van realistisch en ver bezijden de werkelijkheid, daar hadden wij door het bestuderen van die begrotingen inmiddels ook al sterk het vermoeden van. Vraag aan het college: hoe kijkt u nu met deze conclusies terug op uw argument van destijds?

Op 22 juni lezen wij in het DvhN dat Veendam na Pekela ook de samenwerkingsorganisatie gaat stoppen. Per 1 september moet dit geregeld zijn, het hoofdargument daar was, ik citeer: “Dat is geen verwijt naar de ambtenaren, dit gaat over de aansturing. Wie moet wat doen, en wie gaat waar over.” Dhr. Galensloot heeft dit punt onlangs in een informatieronde over de SWO ook benoemd, de SGP vindt, nu wij toch aan het reorganiseren zijn, ook moeten onderzoeken om die samenwerking te beëindigen. De nadelen zijn groter dan de voordelen, want de formule van synergie dat 1+1 3 zou zijn is na ruim 5 jaar bij lange niet gehaald. De SGP heeft er al behoorlijk op gehamerd dat wij de financiële monitor echt moeten verfijnen, zodat de actuele stand van de kengetallen daarbij vermeld gaan worden. Dat is niet een kwestie van niet kunnen, maar willen, het is gewoon een bepaalde vorm van discipline aanleren.

De SGP vindt als dat in gang gezet wordt en het werkt dat dit het instrument is voor de raad, college en de organisatie: A) om tijdig financieel bij te sturen en B) bij investeringen direct inzicht te hebben wat dat voor consequenties heeft op de kengetallen. Zoals wij het begrijpen was het overschrijden van de schuldquote van 80% en het minder laten worden van het solvabiliteitsratio van 18% alleen toegestaan bij het gevraagde budget voor IJ-Z maar nu dat teruggedraaid is, lijkt het ons dat deze limieten ook weer actueel zijn. Wil het college hier ook een reactie op geven? Verder zal de SGP dan ook met belangstelling en met precieze en nauwkeurige aandacht de komende voorstellen beoordelen en waar wij zien dat het redelijke voorstellen zijn, zullen wij die ook steunen, ook zullen wij als er zaken zijn die Hoogeveen financieel vooruit kunnen helpen, ook zelf met voorstellen komen. Zoals aangegeven is de SGP er heel content mee dat het college de conclusies van de analyse overneemt en het boetekleed aantrekt, en erkent dat er in de afgelopen jaren niet naar behoren financieel is bestuurd. Dit is echt een eerste stap in de goede richting, maar wat ons bevreemd en pijnlijk treft, is dat er van de coalitiepartijen niet de minste vorm van zelfreflectie is, zij zijn het immers die, om zoals zij meenden een goede sier te maken bij hun kiezers, het college vaak opgeroepen hebben in moties om megalomane projecten in gang te zetten. Zij zijn het immers die de voorstellen van het college aan een ruime meerderheid hielpen.

De SGP is bereid heel constructief en actief mee te doen om die oplossingen te zoeken en te steunen waar Hoogeveen weer in een goede financiële positie kan komen, maar als de coalitiepartijen weigeren voor de afgelopen periode verantwoording te nemen en niet het boetekleed daarvoor aan te trekken, dan zeggen wij klip en klaar dat wij onze inzet op dit punt zullen staken, dan mogen zij het zelf fijn uitzoeken, maar ons advies aan hen is dan wel om vooral het woord “samenredzaamheid” uit de stukken te verwijderen, want dat zal dan een gotspe zijn. Moeten wij dan niet vergevingsgezind zijn ? Zeker, maar vergeving kan alleen plaatsvinden door schuldbelijdenis en boetedoening, dit behoren christenen als geen ander te weten.

Wat de SGP ook betreurt is dat de teneur in deze hele notitie is: wij zullen het samen doen, wij gaan het samen in orde maken, maar partijen van christelijke signatuur die ook wethouders hebben geleverd in het college behoren toch te weten dat de hulp van God en Zijn zegen daarbij onmisbaar nodig zijn, maar daar zijn tot onze droefheid geen woorden aan gewijd in deze notitie. En laten wij duidelijk zijn, het is onze vaste overtuiging dat alleen de zegen van God echt vooruitgang geeft. Voorzitter: ik citeer maar weer even uit het praktijkboek van de SGP de wijze woorden van koning Salomo: “Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken.” De betekenis hiervan is, erken God in de dingen die wij in dezen te doen hebben, erken dat Zijn hulp onmisbaar nodig is, dat Zijn zegen onze zaken de juiste voortgang kunnen geven, en God belooft dan hier zonder enige verdienste van ons, dat hij het wel zal maken. De SGP wenst dan ook iedereen, en dat zonder enige reserve, Gods zegen toe. Dan, afrondend, hebben wij nog 1 punt; er was een verzoek om met de hele raad met een statement te komen of een intentieverklaring af te leggen.

Wij hebben de inhoud hiervan nauwkeurig bestudeerd en daar staan zeker goede zaken in, ook chapeau voor de opstellers hiervan, echter de SGP doet daar niet aan mee. Wij hebben hier de volgende 2 argumenten bij: 1 Wij vinden het vreemd om telkens als raad collectief weer aan te geven dat wij het beste voor Hoogeveen en haar inwoners zoeken, dit is immers een vanzelfsprekend iets, toen wij geïnstalleerd werden hebben wij de eed of de belofte afgelegd en daarmee aangegeven dat dit voor de periode is waarvoor wij die aanstelling gekregen hebben, dit zou gewoon dubbel zijn. 2 Velen menen dat door deze intentieverklaring of hoe je het ook noemen mag de komende zure maatregelen die genomen moeten worden apolitiek zouden kunnen zijn, maar ons inziens is dat een illusie, politieke partijen die apolitieke besluiten zouden nemen, lijkt ons niet mogelijk.

Brand van Rijn fractievoorzitter SGP