25 juli 2020

Hoogeveen in zwaar weer!

 

Hoogeveen is in zwaar weer gekomen, financieel en politiek. Het eerste is niet nu pas het geval, maar al een hele tijd. Je kunt je dan de vraag stellen, hoe kan dat? Heel eenvoudig: als je meer geld uitgeeft dan je binnen krijgt kom je vroeg of laat in de problemen. Dat noemt men ‘een te grote broek aantrekken’. Als je dat wel ziet maar gewoon blijft uitgeven en verplichtingen aangaat, ja dan gebeurt dit. Is dat dan alleen de schuld van het college van B en W? Nee, ook de overgrote meerderheid van de gemeenteraad is hier debet aan.

De SGP-raadsfractie heeft diverse malen amendementen en moties ingediend waarin we gevraagd hebben projecten te stoppen, te temporiseren of naar latere jaren te verplaatsen, met als doel eerst onze financiën op orde te brengen en pas dan plannen te maken om eventueel uit te voeren.  We willen er een paar noemen: het project ijsbaan/zwembad, de kunstgrasvelden en renovatie daarvan, de herinrichting van het stadscentrum, de voorbereidingen voor een miljoenenaanpak van het cultuurhuis De Tamboer en het opkopen van winkels in de Tamboerpassage. Ook heeft de SGP-fractie al in 2019 voorgesteld de samenwerking met de gemeente De Wolden kritischer te bekijken en deze zo nodig  te stoppen.

Anderzijds heeft de SGP-fractie wel aanbevolen de bezuinigingen op de WMO anders op te pakken zodat niet de kwetsbaren er de dupe van worden. Op al deze punten kreeg de SGP-fractie onvoldoende steun en al helemaal niet van de coalitiepartijen. Het is wel wat wrang dat pas nu anderen, zelfs de coalitiepartijen, dit ook benoemen. Is de SGP dan gelukkig met de nu ontstane situatie? Nee, met de politieke situatie die nu is ontstaan zijn we niet ingenomen. Wij betreuren het dat twee wethouders die zich volledig ingezet hebben, nu moeten constateren dat zij met het door een collegepartij uitgesproken wantrouwen niet kunnen functioneren. Hebben ze dan geen fouten gemaakt? Zeer zeker, maar “wie zonder zonde is werpe de eerste steen”.

Op al deze punten kreeg de SGP-fractie onvoldoende steun en al helemaal niet van de coalitiepartijen.

De SGP-fractie kon dan ook achter het vorige college staan dat aangaf fouten te hebben gemaakt, maar daarvan geleerd heeft en juist op die punten het roer had willen omgooien. Als dan het CDA desondanks weloverwogen een bom van wantrouwen onder het werk van deze wethouders legt, is voor de SGP-fractie hun besluit om af te treden begrijpelijk. Zoals al door velen is gezegd, houdt ook de SGP-fractie het CDA, ondanks haar ontkenning, mede verantwoordelijk voor de nu ontstane complexe politieke situatie in onze gemeente.

De fractie van de SGP in de gemeenteraad van Hoogeveen.