1 augustus 2018

Lokale economie

Werken is een opdracht van God en is niet alleen voor het verwerven van inkomen waardevol, maar ook voor maatschappelijke bijdragen en onderlinge contacten. Wie werkt, vereenzaamt doorgaans niet. Maar wie niet kan werken verdient ondersteuning van de overheid. In overeenstemming met het gebod van God en de christelijke traditie is de zondag  een dag waarop de mens niet alleen moet, maar vooral ook mag rusten van de arbeid. Ook is het vanuit sociale motieven en met het oog op het welzijn en gezondheid van de burgers van belang om wekelijks een dag te rusten.

In de inleiding van dit programma is al ingegaan op de waarde van de zondag waarbij de SGP principieel tegen commercieel gerichte bedrijvigheid is op zondag en de openstelling van winkels op zondag. Daar komt bij dat vooral de grotere winkelketens op zondag opengaan, wat veelal ten koste gaat van ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Ondernemen, met name in het midden- en kleinbedrijf, staat bij de SGP hoog in het vaandel!

 

Agrarisch

 

Agrariërs verdienen gemeentelijke steun waar nodig en wenselijk. Zij zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening, spelen een goede rol in natuurbeheer en het behoud van onze landschappen. Ook zijn zij een belangrijke factor in onze economie. Er moet ruimte zijn om hun bedrijf economisch gezond te houden. Regelgeving moet een steun in de rug zijn in plaats van een stok tussen de spaken.

 

De SGP wil economische activiteiten stimuleren, maar trekt daarbij ook grenzen.

 

Werk(gelegenheid) is geen doel op zich, maar richt zich op de bijdrage aan de maatschappij en het verwerven van inkomen. Werk(gelegenheid) is geen vanzelfsprekendheid, het vraagt om een betrokken samenwerking tussen gemeenten en het bedrijfsleven. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt (langdurig werklozen, gehandicapten, bijstandsgerechtigden) worden door de gemeente actief geholpen om aan werk te komen. Daarbij werkt de gemeente nauw samen met werkgevers in de gemeente en in de regio en met de sociale werkplaatsen. De gemeente moet zich houden aan landelijke richtlijnen, maar kan ook zelf iets doen. De SGP voert een pleidooi om alle wettelijke mogelijkheden te benutten. Inkomensondersteunende maatregelen zijn er voor burgers die een inkomen hebben tot 110% van het sociaal minimum.

 

De SGP wil zich inspannen om het misbruik van lokale tegemoetkomingen terug te dringen. De SGP laat er geen misverstand over bestaan: wie misbruik maakt van de regelingen (bedoelt voor de zwakken in de samenleving) moet passend gestraft worden en dient terug te betalen. Schuldhulpverlening is een gemeentelijke taak. Het spreekt voor zich dat voorkomen beter is dan genezen.