1 augustus 2018

Zorg en welzijn

De SGP wil staan voor de zwakken en kwetsbaren in de samenleving. Vanuit de door God geboden naastenliefde willen wij hen zorg, ondersteuning en bescherming bieden en helpen om een dienstbare plaats in de samenleving in te nemen. De basis vormt de ondersteuning vanuit familie, kerk en maatschappelijke verbanden. Waar deze basis tekortschiet wil de SGP zorgen voor geschikte aanvulling. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) legt veel verantwoordelijkheid neer bij de burgers. De zorg geldt (kwetsbare) medeburgers en hun leefomgeving, waarbij de gemeente ondersteuning, begeleiding en verzorging aan huis levert. De gemeente geeft in een WMO- beleidsplan elke vier jaar aan hoe ze deze taak gestalte wil geven. De SGP pleit voor een ruimhartig beleid dat voorwaarden schept voor de burger om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn ten opzichte van mensen met een (psychiatrische) handicap en/of langdurige zorgbehoefte. De SGP wil daarnaast een optimale keuzevrijheid, zodat de burger de hulp kan kiezen die bij hem past. De SGP streeft ernaar dat elke dorpskern zijn eigen zorgloket heeft op een zo centraal mogelijke plaats. De SGP koestert de hoge waarde van het vrijwilligerswerk. Vrijwilligers verdienen waardering van de samenleving. Ook moeten zij vrijwilligerswerk kunnen doen dat past bij hun levensovertuiging. De SGP wil investeren in de jeugd en streeft ernaar dat jongeren gezond en veilig opgroeien tot burgers die vanuit een verantwoordelijkheidsbesef volop meedoen in de samenleving. Hiermee wil de SGP werken aan goede verantwoorde voorzieningen en netwerken.

 

Kinderen moeten ook vooral kind kunnen zijn en kansen krijgen. Ouders zijn de eerstverantwoordelijken in het opgroeien en opvoeden. De sociale omgeving is ook van belang voor de opvoeding en heeft daar gewenst en ongewenst invloed op. De SGP gaat uit van de eigen kracht van jongeren, ouders en de gemeenschap. Waar ondersteuning nodig is, behoort die zo dicht mogelijk bij de leefomgeving van de jeugdigen en gezinnen plaats te vinden, hoewel dat niet altijd haalbaar of wenselijk is. Jeugdzorg is een taak van de gemeente. Deze doelstelling sluit aan bij het uitgangspunt van de SGP.

 

 

Voor de SGP zijn bij de jeugdzorg drie keuzes van doorslaggevend belang:

 

  1. De gemeente biedt zorgvragers in de jeugdzorg keuzevrijheid, waardoor rekening gehouden wordt met de levensovertuiging van ouders en jongeren. Dat betekent ook dat de gemeente in de bovengemeentelijke samenwerkingsverbanden haar eigen keuzes verdedigt, waaronder de keuze voor identiteitsgebonden instellingen.

 

  1. Jeugdzorg organiseert  zorgvoorzieningen daadwerkelijk dichter bij de burger. Oplossingen worden zoveel mogelijk gezocht in het eigen netwerk en zo weinig mogelijk bij specifieke instellingen.

 

  1. De gemeente gaat zorgvuldig om met de financiële middelen van de jeugdzorg. De kwaliteit van zorg mag niet onder druk komen te staan door het behalen van een zo groot mogelijke korting. Ook wordt geld dat voor jeugdzorg bedoeld is, ingezet op jeugdzorg.

 

Ouderenzorg is een taak van de gemeente. Ouderen moeten zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen, en als daar zorg geleverd moet worden, zal de gemeente dat ook ruimhartig financieel ondersteunen. De SGP vindt dat de gemeente een belangrijke sturende leiding heeft om een goed en samenhangend pakket aan voorzieningen te realiseren en in stand te houden. De SGP vindt gezond leven in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de burger zelf, maar wil wel actief bijdragen aan bezinning en maatregelen om de volksgezondheid te bevorderen. De SGP wil een actief beleid tegen verslaving dat begint met erkenning van de problematiek en vraagt om gerichte maatregelen.

 

Bethesda

 

De SGP is van mening dat ziekenhuis Bethesda moet blijven bestaan, met daarin de spoedeisende hulp, intensive care en standaard specialistische zorg. Wanneer het nodig mocht zijn zal daar de zorggroep en de zorgverzekeraar op aan aangesproken worden. Deze zorg dichtbij behoort dichtbij te worden gegeven.

Begraafplaatsen

 

Het faciliteren van begraafplaatsen en het vaststellen van de tarieven voor het begraven van geliefden is een taak voor de gemeente. De SGP vindt dat de tarieven voor de begraafrechten niet kostendekkend hoeven te zijn, zodat iedereen grafrechten kan kopen. De gemeente moet er op toezien dat de begraafplaatsen goed onderhouden worden en er daarbij ook op toezien dat die kosten niet onnodig oplopen. Ook dienen er altijd begraafplaatsen gereserveerd te zijn voor mensen die geen financiële middelen hebben om hun geliefden te begraven.