15 maart 2018

SGP vraagt verdraagzaamheid en waarden

 

De Staatkundig Gereformeerde Partij roept Hoogeveen op te streven naar een samenleving met waarden en verdraagzaamheid. Lijsttrekker SGP Hoogeveen Brand van Rijn:  ‘In onze mooie  gemeente hebben wij drie christelijke partijen die meedoen aan de lokale verkiezingen van 21 maart. Het CDA, de ChristenUnie en de SGP. Partijen die hun handelen laten bepalen door hun christelijke uitgangspunten en principes.’

Tijdens een onlangs gehouden radio-interview liet lijsttrekker Van Rijn weten dat politiek bedrijven natuurlijk een kwestie is van samenwerken, samen praten en samen tot oplossingen komen. Het sluiten van compromissen is prima. Maar er zijn grenzen. Dat geldt voor niet -confessionele partijen en ook voor christelijke partijen. Het wederzijds respecteren van die grenzen lijkt ons een vanzelfsprekendheid.

 

Zondagsrust

Als we naar de praktische werkelijkheid kijken van de afgelopen vier jaar, dan valt het de SGP zwaar om te moeten concluderen dat nu juist bij het respecteren van elkaars principes er kennelijk wel wat is misgegaan. De zondagsrust is daarvan een ‘mooi’ voorbeeld. In het Collegeprogramma “Kijk in Kansen”, voor akkoord ondertekend door CDA, CU en GemeenteBelangen, was vastgelegd dat de zondagsrust gedurende de jaren 2014-2018 niet zou worden aangetast. Dat de partij GemeenteBelangen zonder blikken of blozen een Coalitieakkoord ondertekende, was niet echt verbazingwekkend. GemeenteBelangen zou ieder soort akkoord ondertekenen in ruil voor een Collegezetel. 

Voor CDA en CU was het natuurlijk andere koek. Deze partijen hebben de laatste decennia, en ook in hun verkiezingsprogram van vier jaar geleden hun kiezer beloofd om de zondagsrust te respecteren.

Wij constateren nu dat de praktijk anders verliep. De VVD kwam met een uiterst slinks voorstel om de opening van winkels op zondag, na 12.00 uur, te gaan toestaan. Ondernemerspartij VVD stond onder druk van een klein aantal supermarktbazen die last hadden van concurrenten in Zuidwolde die wel op zondag open waren.  CU zou tegen stemmen. Het CDA, ook met nogal wat winkeliers in de achterban, kwam onder druk te staan. Met een minimale meerderheid werd in de Gemeenteraad besloten dat op zondag de winkels open mochten. Voor de CU werd daarmee een principiële grens overschreden. De CU -wethouder, hield zich echter muisstil. Hij zat op het pluche. Dus liet hij zijn fractie en de CU-stemmers voor wier hij in het College zat, vallen als een baksteen. Het pluche ging voor zijn principes.

Het CDA raakte verdeeld. Twee CDA- raadsleden waren voor het schenden van de zondagsrust en schending van het coalitieakkoord. De principes van deze CDA-raadsleden, of eigenlijk het gebrek daaraan,  gaven de doorslag bij de stemmingen.

 

Principes?

De SGP vindt, als we het hebben over verdraagzaamheid en waarden, en dus over principes, dat hier grenzen werden overschreden.   Met een bijna verwaarloosbare meerderheid werden belangrijke principes overboord gekieperd. Alleen al op grond daarvan veranderde het respect van velen in disrespect. De SGP had nooit gedacht dat in onze mooie gemeente zoiets kon gebeuren.

De lijsttrekker van de SGP Hoogeveen daarover: ‘De SGP wil zeker samenwerken en compromissen sluiten, maar het loslaten van één van de belangrijkste principes waar christelijke partijen voor staan, ter wille van het mogen uitoefenen van bestuurlijke macht, is voor ons niet aanvaardbaar.  Wij zijn er niet zeker van of CDA en CU de komende vier jaar zich wel zullen houden aan hun principiële uitgangspunten en beloftes. Daarom roepen wij alle Hoogeveners op een grens te trekken. De SGP doet dat wel, daar kan de Hoogeveense bevolking op rekenen.’